U + U = Ulrikas namnsdag och USAs nationaldag

    Listen up!Idag är det Ulrikas namnsdag. Kanske ska man fira det på något sätt? Jag får gå på jakt efter en stor fet sork till henne och lägga framför dörren. Då blir hon säkert glad. Fick höra av bonden här intill att man förr använda namnsdagarna istället för datum, för att komma ihåg när olika sorters grödor skulle i jorden, skördas eller tas till vara. Men sedan viskade även matte om att Eureka inte finns som namnsdag. Så varför finns inte alla namn?

   I USA har men i varjefall mycket firande denna dag, eftersom det är deras nationaldag. År 1776 förklarade man sig självständig från Storbritannien. Det var Amerikas tredje president Thomas Jefferson som skrev självständighetsförklaringen själv men fick god hjälp av en filosof vid namn John Locke. I förklaringen står
att alla ska ha samma rättigheter till liv, frihet och strävan efter lycka. Fina ord tycker jag! Tycker så synd om innekatter, som inte kan springa fritt och jaga som ligger i vår natur. Kanske har deras ägare inte läst Amerikas självständighetsförklaring (jädra långt ord alltså)!


    Matte har många beslut att ta, mitt i sommaren då man ska slappa och lapa sol. Aldrig ligger hon och bara läser en bok i skuggan där jag kan kura ihop mig tillsammans med henne. Närå, hon sitter vid datorn och mailar fram och tillbaka för att få till det med en ny omgång i Kina. Alltså en ny version av den där hon kallar “Hitch 3-i-1 sadelskydd/sadelbag/sadelhängare”, som jag var med och uppfann. Hon behöver göra fler och då ska ju allt gås igenom flera varv eftersom det sker vissa förändringar. Men vilken färg förutom svart ska hon välja? Vilken tjocklek på tyg, vilken förpackning? Det är minst 20 olika saker att bestämma och det verkar inte vara lätt. Jag avundas henne inte. Nu kommer  hon i varjefall ut på veranden en stund ser jag. Bäst jag tittar fram ur mitt gömme och får mig en kelstund.

www.northernwell.se

Leave a Reply