Tänk om allt fanns och alla problem var lösta!

Vad tråkigt det hade varit!
   Att ingen kunde komma på någon mer musiklåt, klädstil eller arkitektur. Inga nya böcker, inga nya dataspel att bemästra eller några fler tapeter med nya mönster att välja mellan.
   De häftigaste innovationerna tycker Matte är de som hjälper handikappade. Hon läste nyligen om en dräkt, Elektrodressen, som man kan klä på människor med svåra spasmer och som lugnar dem och underlättar för dem att göra vanliga saker en stund. Hur de fick kämpa för att få gensvar och stöd för att utveckla produkten och nu finns den ute bland 300 personer för utvärdering.

   Mattes väninna har kommit på en fin uppfinning med pingisboll som övar öga-hand koordination, för dem som vill lära sig spela pingis men även för dem som har handikapp eller har haft en stroke. Den uppfinningen gör att bollen alltid kommer tillbaka till dem som slår på den. Hoppas verkligen att den kommer ut snart på marknaden för jag är så trött på dem som “spelar” pingis uppe på logen. De sprider ju bollar överallt som jag måste nosa upp och dribbla fram under bänkar och skåp.
   I boken “Handen och hjärnan” av Göran Lundborg handlar det just om att kreativa händer är grunden för vår kultur. Att det oavbrutet sker ett samspel mellan hand och hjärna som utvecklar känsligheten eftersom vi  kunde känna och göra gester med händerna långt innan vi kunde prata. Göran är handkirurgen och professorn vid Lunds universitet som fördjupat sig i handen som hjärnans förlängning, särskilt när det gäller musik, konst och litteratur. Denna bok läser Matte långt inpå nätterna och inte undra på att hon är lite grinig under dagen.

www.northernwell.se

Leave a Reply