Shanghai

    Jag vet ju att Matte gillar mig och så men hur länge ska man vänta på att få lite mer erkännande alltså. Samma mat varje dag och inte ens någon vitamintablett har hon givit mig på senaste tiden. Jag jamar, stryker mig runt henne och visar tydligt att jag vill ha en tablett när jag hoppar upp på hyllan där det brukar vara. Men, min Matte är liksom inte med längre. Ingen dyrkan här inte.
    Hon är fullt upptagen i huvudet med resan till Kina. Det verkar var så mycket att förbereda. Först var det ju själva flygresan, hitta bra dagar att resa på så att resan inte blev dygnslång utan bara 13 timmar som mest. Tur att jag slippar följa med i någon trång bur och sitta med 300 andra i en kokong nästan helt stilla hela tiden. Man kan visst inte ens lägga sig ner i ett flygplan. Flyger gör hon i varjefall via Finland till Shanghai.
    Shanghai är en väldigt Kinas största stad till folkmängden, ca 23 miljoner människor, och en av världens 10 största. Hur många katter de har hittar jag ingen uppgift om. På något sätt ska hon sedan ta sig in till den centrala tågstationen där hon ska träffa en kinesiska med det engelska namnet Melody, de har alltid ett engelskt namn som de har hittat på om de jobbar internationellt. Men hur ska de hitta varandra på en tågstation i en sådan stor stad. Många är liksom Melody kineser och ser ut som kineser. Min Matte får väl vara den som sticker ut och som Melody får leta upp. Borde funka.
    Melody har varit snäll och fixat lite nya kontakter för tillverkning som de ska besöka och sedan har hon även köpt flygbiljetter ner till Shenzhen på inrikesflyget. Där ska de besöka Mattes nuvarande leverantörer tillsammans och försöka få till allt under bara en vecka. Sedan ska Matte flyga tillbaka till Shanghai själv och denna gång få guidning och mat hos en Göteborgare som bott i Shanghai i 20 år och är gift med en kinesiska. Denne man har hon aldrig träffat tidigare men hans kompis åt hon lunch med häromdagen och känner litegrann i varjefall. Det vore ju inte lika kul att vandra runt själv och försöka hitta i denna stora stad. Nu känner jag mig lättad för hennes skull! Även om Shanghai är väldigt nmodernt och en stor handelsstad är det nog inte många som kan engelska på gatan. Matte kan ju inte förstå kinesiska tecken eller ord alls så bra planering är ett måste.
   Innan hon åker måste hon ha ett visum som man ansöker om på konsulatet i Göteborg. Man måste ha en inbjudan påskriven och klar, kopia på körkort, ansökan ifylld, giltigt pass i minst 6 månader när man reser, personbevis och registreringsbevis på sin firma. På konsultatets hemsida står fortfarande den gamla adressen och ingen hänvisning till en ny adress som dock Matte fick höra att de flyttat till.
Det sägs att de har gjort det svårare för oss med visum för att vi har gjort det svårare för kineser att komma till Sverige. Vad vet jag, en stallkatt i sina bästa år!
Här kan ni läsa lite mer om Shanghais historia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Shanghai#Historia
www.northernwell.se

Leave a Reply